2012. február 20., hétfő

Édes galette


Ez egy viszonylag egyszerű recept, és ami még nagyszerűbbé teszi, az az, hogy különféle töltelékekkel is ki lehet próbálni, édesel és sóssal egyaránt.
A szilvás változat
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 evőkanál cukor
egy csipet só
4 evőkanál hideg tej
egy csipet őrölt fahéj (opcionális)
1 felvert tojás (a kenegetéshez)

Szilvás töltelék:
3-4 db szilva cikkekre / kockákra vágva
1 evőkanál szilvalekvár
kevés fahéjas cukor
Epres töltelék:
10-15 dkg eper
1 evőkanál eperdzsem
reszelt citromhéj
 Elkészítés:
Valentin-napi szivecskés-epres verzió
A lisztet a sóval, cukorral és a fahéjjal összekeverjük, majd a vajat hozzáadva morzsalékossá gyúrjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és a tésztát készre gyúrjuk, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Miután kivettük a hűtőből, 2 részre osztjuk, és az így kapott adagokat kb. 20 cm átmérőjű, vékony körökké nyújtuk (a tésztát én általában 2 folpakk között nyújtom mert úgy véleményem szerint egyszerűbb és kevésbé koszítja össze a konyhát). Megkenjük őket a lekvárral úgy, hogy a szélén kb. 2 cm-es sávot hagyunk, amit majd a gyümölcsök tésztára helyezése után fel is hajtogatunk. A széleket megkenjük a felvert tojással, esetleg megszórjuk cukorral / fahéjas cukorral. Végül berakjuk 180 fokra a sütőbe és kb. 30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése