2012. augusztus 14., kedd

"Boldog-születésnapot-Klaudia!" sajttorta szederszósszal


Ez a vaníliás sajttorta a húgom 13. születésnapjára készült meglepetés gyanánt, és szerencsére nagy sikert aratott, szóval nagyon ajánlom bárkinek bármilyen alkalomra, vagy csak úgy, mivel tényleg nem nehéz az elkészítése, és viszonylag hétköznapi alapanyagokra van csak szükség.
Hozzávalók:
25 dkg keksz, darálva
15 dkg olvasztott vaj
8 dkg porcukor
3 púpozott evőkanál étkezési keményítő
50 dkg krémsajt vagy mascarpone
2 dl tejszín
2 tojás
1 vaníliarúd vagy 1 evőkanál vanília aroma
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja (opcionális)
Szedres szószhoz:
kb. 4-5 nagy marék szeder
2 evőkanál méz
1 fél citrom leve
Elkészítés:
A torta:
Először is kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Amíg melegszik, vegyünk elő egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és vajazzuk, majd lisztezzük ki alaposan. A ledarált kekszet és az olvasztott vajat keverjük jól össze. Ha a keksz nem elég édes önmagában, egy kevés cukrot is adhatunk a keverékhez. Most fogjuk az előkészített tortaformát, majd a keksz alapú keveréket jól nyomkodjuk bele, így kialakítva a torta alapját. Ezután tegyük a sütőbe kb. 10 percre. Ha kész van vegyük ki, és hagyjuk kicsit lehűlni. Közben a porcukorba keverjük bele az étkezési keményítőt, majd a krémsajtot is hozzáadva keverjük teljesen simára. Tegyük bele a 2 tojást, és reszeljük bele a citrusfélék héját. Rakjuk bele a vanília aromát is, vagy - szerencsésebb esetben- ha vaníliarúddal dolgozunk, vágjuk azt ketté, kapargassuk ki a belsejét, és ezt használjuk a torta elkészítésehez. Végül a tejszínt fokozatosan hozzáöntve készítsük el a krémet, majd az egészet öntsük az alapra, és szépen egyengessük el. A sütőt állítsuk 200 fokra és a tortát süssük nagyjából 40-45 percig, míg szép aranyszínű lesz a teteje és a belsejében lévő krém a széleknél szilárdnak tűnik. Ha túlzottan elkezdene barnulni, fedjük le a süteményt alufóliával. Amint elkészült, vegyük ki a sütőből, és szobahőmérsékleten pihentessük 2-3 óráig, majd mehet a hűtőbe, hogy tálaláskor kellemesen hűvös legyen. 


A szederszósz:
A szósz elkészítéséhez szórjuk egy lábosba a megmosott gyümölcsöket (ami jelen esetben szeder, de más bogyósgyümölccsel is el tudom képzelni), facsarjuk rá a fél citrom levét, rakjuk bele a mézet, majd kis lángon főzzük össze, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk a tortaszeletek tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése