2012. augusztus 21., kedd

Burgonyás gnocchi házilag




Meglehetősen időigényes házilag készíteni a burgonyás gnocchit, és elismerem, hogy utána nem keveset kell mosogatni, de mindezekért cserébe kellőképp kárpótol az íze, illetve a felemelő érzés, hogy igen, ezt én készítettem a két kezemmel.
A gnocchi készítéséhez mindig magas keményítőtartalmú burgonyát válasszunk, mert különben túl vizes lesz. Bár a krumpli lényegében bármennyi lisztet képes felvenni, mégsem érdemes a tésztához túl sokat tenni, mivel így könnyen elveszíthetjük a megfelelő burgonyás ízt.
Mielőtt nekiállnánk a készítésnek - hogy a saját dolgunkat megkönnyítsük, és hogy minden rögtön kéznél legyen - érdemes előkészíteni a szükséges eszközöket, illetve alapanyagokat.
Ami a mennyiséget illeti: lehet hogy a megadott mértékek kicsit túlzónak tűnnek, de ebből tényleg nem érdemes kisebb adagoknak nekiállni. Viszont ha nem fogyasztjuk el rögtön, a maradékot könnyen le is fagyaszthatjuk.
Hozzávalók: (kb. 1 kg burgonyás gnocchihoz)
kb. 1 kg burgonya (lehetőleg egyforma méretűek, hogy egyszerre puhuljanak meg)
kb. 320 gramm liszt
1 csipet só
2 kicsi tojás (szobahőmérsékletű)

Elkészítés:
Kezdésnek kapcsoljuk be a sütőt 120 fokra. A burgonyákat egy lábosba tesszük, annyi vízzel ami éppen ellepi őket, és felforralás után kis lángon gyöngyöztetve puhára főzzük (ez hozzávetőleg 45 percet vesz igénybe, de függ a krumplik méretétől). Ügyeljünk rá, hogy a héjuk ne repedjen meg, mert úgy már nem lesznek jó a gnocchihoz. Ha kész vannak, tegyük őket a sütőbe úgy 20-30 percre, hogy kiszáradjanak, de még a héjuk ne piruljon oda a tepsi aljához. Ezután még melegen hámozzuk meg őket, majd törjük össze, tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá körülbelül a liszt háromnegyedét, a tojásokat és a sót, majd gyúrjuk az egészét tésztává. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, mert ha túl sokáig gyúrjuk, a tészta túl puhává válhat. Ha összeállt, tegyük a tésztát egy liszttel meghintett munkafelületre, és a kezünkkel lapogassuk el úgy 1,5 cm vastagságúra. Majd szeljük az egészet kb. 1,5 centis csíkokra. Ha ezzel megvagyunk, a csíkokból készítsünk hengereket, majd ezeket próbáljuk meg méretük szerint hármasával csoportosítani. Vágjuk le a végüket, majd vágjunk belőlük kb. 1,5 centiméteres kis hengerket. Ezeket hengergessük végig egy villa fogain, hogy megkapjuk a gnocchi jellegzetes formáját (természetesen ha van gnocchi formázásához való deszkánk, akkor használjuk azt). Ezután tegyük a megformázott kis gombóckákat egy kilisztezett tálcára. Ha nem főzzük meg azonnal, akkor szórjunk még egy kis extra lisztet a tetejére, és időnként rázogassuk meg a tálcát, hogy ne ragadjanak le.
Jelenleg 2 nagyon egyszerű szószt készítettem hozzá, melyeknek a receptje a következő:
Paradicsomszósz
Hozzávalók: (2 adaghoz)
1 doboz konzerv hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
bors
bazsalikom
chili (opcionális)
olaj
Elkészítés:
A fokhagymát meghámozzuk, vékonyan felszeljük, majd egy kis olajon megfuttatjuk. Ha akarunk beletenni chilit, akkor azt is most kell beledobnunk, vékony szeletekre szelve. Ezután hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, sózzuk-borsozzuk, majd egy bő negyed óráig kis lángon rotyogtatjuk. Amint levettük a lángról hozzáadhatjuk a frissen tépkedett bazsalikomleveleket.
Tejszínes spenót:
Hozzávalók: (2 adaghoz)
2-3 marék friss spenót
1 dl főzőtejszín
1 teáskanál étkezési keményítő (opcionális)
2 gerezd fokhagyma
bors
olaj
Elkészítés:
A meghámozott, felszeletelt fokhagymát kevés olajon megfuttatjuk. Közben a tejszínt az étkezési keményítővel még hidegen csomómentesre keverjük. (A keményítő csak akkor szükséges, ha épp nincsen otthon magasabb zsírtartalmú tejszín. Egyébként elhagyható.)  Közben a spenótot a fokhagymához dobjuk, picikét megfonnyasztjuk, és már hozzá is önthetjük a tejszínt. 1-2 perc alatt gyorsan összefőzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése